Det kan vara ganska tråkigt att åka långt i bil. Radion är bara underhållande en stund, speciellt om man är barn.Vill man har lite roligare under bilresan kan man förbereda några billekar. Det mesta handlar om att undersöka omgivningen och konversera med varandra. Man pratar alldeles för lite i bilen sedan surfplattorna kom och vi lekar på tok för lite!

Ledtrådsleken

En lek handlar om att en person spejar runt utanför fönstret eller i bilen och fokuserar sedan på en sak. Personen ger sedan tre små ledtrådar. Gissar man fel får man inga poäng. Gissar man rätt får man poäng och behöver inte vara den som ger ledtrådar nästa gång. Det gör förloraren.

Söka siffror

Har man många bilmöten kan man leka med de andras registreringsskyltar. En, ganska långsam lek är att leta siffror i ordning. Först letar man efter en bil med registreringsskylt 001 och sedan letar man efter 002. Det går att variera och börja med andra siffror men är en en tidsfördriv som man kan fortsätta med varje gång man sitter i bilen.

Ordleken

Alternativt kan man titta på bokstäverna. Man väljer ut en mötande bil och läser upp bokstäverna. Sedan gäller det att vara först att bilda ett ord med de bokstäverna. För mindre barn behöver de inte stå i ordning, huvudsaken att alla tre bokstäver är med i ordet. Är man bara äldre i bilen kan man göra det lite mer avancerat. Då kan man utesluta böjningar och namn, ungefär som reglerna i Alfapet. Man kan också sätta regeln att bokstäverna måste komma i samma följd i ordet som på registreringsskylten.

Bilbingo

Alla, förutom föraren så klart, får varsitt papper där de ritar upp 9 rutor med tre på varje rad. I varje ruta skriver man ned en sak som man ska leta efter. Alla måste leta efter samma saker men får inte ha skriva ner samma sak i samma ruta. Sedan sitter man och spejar ut genom fönstret. Ser man saken ropar man ut och kryssar över den rutan. De andra får också göra det. Första personen som får tre eller fler i rad har vunnit. Sedan kan man göra två rader och tre rader.

Bokstavsleken

Personen som börjar väljer ämne. Det kan vara djur, färger, blommor, kändisar eller vad man vill. Låt oss säga att första personen väljer djur. Den som börjar säger “giraff”. Ordet slutar på F. Det betyder att näst på tur måste komma på ett djur som börjar på F, kanske “fågel”, och så vidare. Man får inte tänka för länge eller upprepa sig.