Det finns många bilfantaster i världen, och Sverige har helt klart sin beskärda del, men det är långt ifrån alla som har råd att köpa ett riktigt vidunder till sportbil. Det betyder dock inte att man aldrig kan få chansen att uppleva hur det är att åka i en eller till och med köra en själv.

Sportbil Porsche

Det första tillvägagångssättet för att få prova på något som detta är ju att faktiskt utforska möjligheterna att hyra en sportbil. Ett bra ställe att böjar på då är att besöka sajten HyraSportbil.se, bara namnet gör det ju ganska tydligt vad det är man kan hitta där. Tjänsten är huvudsakligen baserad kring Stockholmsområdet men de har uppgifter om ett antal andra orter man kan göra detta på.

En speciell sak med denna sajt är att de bilar man kan hyra tillhör alla privatpersoner som själva kommer att köra bilen åt en. När man skickar in en förfrågan om att få hyra en bil kontaktar de en ägare till en sådan bil och ser om de är lediga för det jobbet och hur mycket de vill ta för det. Om ägaren säger ja kommer sajten att ta kontakt med en och lämna ut bilägarens kontaktuppgifter och man får själv chans att bestämma detaljerna för dagen man vill hyra bilen.

Vill man vara den som kör bilen, och låt oss vara ärliga, det vill nog de flesta, så kan man istället svänga förbi liveit.se. Där har man möjligheten att få provköra många olika ikoniska sportbilar, till exempel en Ferrari eller en Lamborghini. Det behövs inte mycket mer än bara orden för att det ska börja klia i fingrarna på de flesta biltokiga.

Att köra en av dessa bilar är garanterat en oförglömlig upplevelse. Eftersom man själv kör så finns det lite finstilt i processen, allt börjar med att man får möta en instruktör som kommer att förklara körtekniken och var alla reglage finns. När både instruktören och man själv känner sig bekväm med allt är det dags att själv ta platsen bakom ratten och ta kontrollen.

En annan bil som nog kommer högt på mångas drömbillista är en McLaren, detta är en dröm som inte bara vi vanliga människor har, även stora namn som Ronaldo är kända för att älska snabba bilar. Ronaldo, som på PokerStars dedikared sida om honom sager att han “lever för att tävla”, fick nyligen chansen att köra en McLaren tillsammans med formel 1 föraren Jenson Button.

Men det är inte alla typer av bilar som är så lättillgängliga eller faller in i den prisklassen som många skulle kunna acceptera. En väldigt speciell bil många nog skulle drömma om att få provköra är just en riktig formel 1-bil. Alla som tittade in på liveit.se hade chansen att se att man faktiskt kunde få provköra en sådan, men priset var över 13 000 kronor. Det är som sagt lite mer än vad gemene man säkert skulle kunna tänka sig att lägga ut, men tro det eller ej, det finns faktiskt alternativ.

1097932-massa-exits-pit-lane-at-the-malaysian-formula-1

En annan upplevelsesajt som heter Upplevelsepresenter, har en formel 1 simulator. Denna simulator är till att börja med betydligt billigare att prova på, den kostar bara 1 325 kronor i nuläget. Simulatorn ser ut som mittenpartiet på en formel 1-bil och man kommer att sitta i samma sittställning inuti den som i en riktig sådan. Framför denna maskin har man sedan en 5 meter bred projektionsskärm där man får se en bild av väg och det omkringliggande området i verklig storlek. Skärmen är dessutom böjd för att skapa en känsla av djup och inlevelse, det kommer faktiskt att ha en påtagligt effekt på hur man upplever hastigheten.

Denna simulator har utvecklats av i samarbete med Williams F1 Racing  för att vara så verklighetstrogen som möjligt. Banorna som projiceras på skärmen är programmerade med hjälp av 3D-laserscanningsteknik och är exakta kopior av de riktiga banorna.