Bilorientering är en seriös sport men den har roliga inslag. Den är enkel att anordna själv och kan göras på vanliga vägar: det enda man behöver slopa är tidtagningen så man inte bryter mot några hastighetslagar. Det finns lite roliga saker man kan göra med bil än att bara åka från punkt A till punkt B.I bilen

Orientering

Välj ut en lämplig sträcka dagen innan tävlingen. Åk runt och se vart du kan lägga ut kontroller. Använd näsdukar eller liknande för att markera platsen och knyt fast en penna som orienterarna kan använda för att bocka av kontrollen. Markera ut noggrant på kartan eller ta koordinater i telefonen som du kan skicka ut till deltagarnas telefoner. Eftersom man inte kan gå efter tid, det är så lätt att man kör för fort och då blir det farligt, kan man istället gömma kontrollerna ordentligt så det finns en chans att vissa måste hoppa över en kontroll och åka vidare.

Skattjakt

En rolig aktivitet som man kan göra själv eller anlita ett företag för. Skattjakten går ofta ut på att man delas upp i lag och får varsin bil. Hur många som är med i varje lag spelar ingen roll så länge man inte överstiger gränsen passagerare som får plats i bilen. Placera ut skatten på ett ganska svåråtkomligt ställe så man måste kämpa lite! Ta reda på koordinaterna. Vill man dra ut på det kan man göra ledtrådar efter vägen, typ som orienteringskontroller men där varje stopp är en ledtråd som hjälper en att komma till nästa ledtråd och i slutändan skatten.