Nästan ända sedan tidernas begynnelse har rallysporten varit väl utbredd i Sverige, såväl på amatörnivå som på högsta toppnivå. Runt om i landet körs det en hel uppsjö av olika rallyrace, dock är det kanske bara ett av de som håller högsta internationella klass, nämligen Svenska rallyt.

Svenska rallyt, eller Rally Sweden som tävlingen officiellt heter sedan några år tillbaka, är utan konkurrens Sveriges största rallytävlingen och även det största motoreventet i Sverige om man ser till prestige och internationell uppmärksamhet.

Första gången Svenska rallyt kördes var år 1950, då under namnet Midnattssolsrallyt. Som namnet antyder gick tävlingen på den tiden under sommaren. Först år 1965 fick tävlingen dess nuvarande form när det började köras i vinterväglag.

Första segraren i Svenska rallyt var Per-Fredrik Cederbaum i en BMW. År 1973 började rally-VM för konstruktörer köras, vilket ledde till att Svenska rallyt fick VM-status, något som ledde till att även utländska förare började få upp intresset för tävlingen. Den förste utländske förare att vinna tävlingen var finländaren Hannu Mikkola år 1981.

Därefter började finnarna ta över Svenska rallyt allt mer och sedan slutet av 1990-talet har finska förare totalt dominerat tävlingen med namn som bland annat Tommi Mäkinen, Marcus Grönholm och Jari-Matti Latvala. Faktum är att av de 18 senaste segrarna har 14 kommit från Finland. Senaste gången en svensk förare vann var 1997 och då i form av Kenneth Eriksson.

En annan sak som är värd att notera vad gäller segrare är att endast två segrare kommit från länder utanför Norden, nämligen i form av fransmännen Sebastien Loeb och Sebastien Ogier vilka vann 2014 respektive 2013. En av förklaringarna till detta är troligtvis det tuffa underlaget som ofta består av is och snö, med andra ord riktigt tuffa förhållanden.